REVISTA DE EDUCATIE MEDICALA CONTINUA DEDICATA GINECOLOGILOR,
OBSTETRICENILOR, MOASELOR SI ASISTENTILOR MEDICALI DIN ROMANIA

<- Home <- Arhive <- Anul 1, Nr. 2, June 2013



RevistaGinecologia1(2)32-34(2013)
© VERSA PULS MEDIA, S.R.L.


Cancere genitale sincrone

M.C. Tîrnovanu, S. Amancei, A.C. Mătrescu, M. Onofriescu


Rezumat: Studiul de faţă prezintă o evaluare histopatologică a cancerelor sincrone primare ginecologice.
Material şi metodă. Au fost identificate 17 paciente cu cancere genitale sincrone, la care s-a intervenit chirurgical în perioada ianuarie 2002 - decembrie 2011 în Clinica I Obstetrică-Ginecologie Iaşi. Informaţiile clinice şi histologice au fost obţinute din foile de observaţie şi condicile de anatomie patologică.
Rezultate. Cea mai frecventă asociere de cancere sincrone a fost cancer de ovar concomitent cu cancer de endometru - 12 cazuri. Vârsta medie pentru aceste paciente a fost de 54 de ani. În 10 situaţii, tipul histologic a fost de carcinom endometrioid atât pentru endometru, cât şi pentru ovar. Pentru alte două cazuri, tumora de ovar a fost de tip mucinos borderline şi respectiv tumoră de granuloasă. La toate aceste femei s-a practicat histerectomie totală cu anexectomie bilaterală şi omentectomie infracolică, urmate de terapie adjuvantă. La 5 paciente cu invazie miometrială >50% s-a efectuat şi limfadenectomia pelvină. Am avut, de asemenea, trei bolnave cu tumoră malignă de ovar sincron cu cancer de col, un caz cancer de sân cu cancer ovarian şi un altul de cancer tubar sincron cu cancer ovarian. În aceeaşi perioadă au fost şi două femei cu cancere metacrone, ovarian şi cancere hematologice (limfom non-Hodgkin şi leucemie mieloidă cronică).
Concluzii. Pacientele cu o malignitate genitală primară pot uneori fi coafectate de un alt cancer primar. Cancerele sincrone de ovar şi endometru constituie cea mai frecventă asociere şi de obicei sunt diagnosticate la vârste mai tinere decât cele cu malignitate endometrială unică, iar prognosticul este în general favorabil. Diagnosticul diferenţial între un cancer ovarian primar şi metastaze ovariene de la un cancer de endometru poate pune probleme de diagnostic diferenţial histologic, fiind necesare analize imunohistochimice (IHC).
Cuvinte cheie: cancere genitale sincrone, cancer de endometru, cancer ovarian

Full Text in PDF
© 2008-2024 revistaginecologia.ro. All rights reserved
created by if else factory